onsdag 10 april 2013

HAVETS SKATTER - MEDHUFUSHI, MALDIVERNA


Pa Maldiverna är man langt borta fran storstadsstressen, och vardagsstressen, inte mycket till uppkoppling och nyheter, knappt inget TV-tittande eller prat i telefoner. Inte riktigt Robinson Crusoe, men nästan. Man far leka och roa sig med det som naturen bjuder pa.

Hav, sand, snäckor, krabbor...



Nästan som en nationalsport pa Maldiverna är "crab race". Krabbor, eller oftast är det egentligen eremitkräftor, som (ovetandes) tävlar mot varandra medan folk slar vad om vem som vinner. Det kan man leka med överallt och när som helst. Det är bara att rita upp en bana i sanden och fanga in ett gäng eremitkräftor. Eremitkräftor finns det precis överallt pa stranden sa det är ingen svarighet att hitta.





Eremitkräftor i väntan pa ett seriöst "crab race". Nagon kväll i veckan anordnar hotellet ett race där man far köpa en kräfta och tävla med om man vill.


En av de fantastiska sakerna med Maldiverna är att naturen fortfarande är relativt oförstörd och att man dagligen möter en mängd olika djurarter. Inte bara fiskar, hajar, delfiner, sköldpaddor, rockor, men även ocksa manga vackra snäckor och kräftdjur/blötdjur.

Jag som dock har en galen fobi för sniglar och liknande "slemdjur" tycker att vissa snäckor kan vara otroligt vackra men samtidigt lite äckliga om de fortfarande är levande. Sa var det med den här fina snäckan som vi hittade en dag i vattenbrynet. Efter att ha tagit upp den och tittat pa den ett litet tag sa lät vi den självklart leva vidare i havet.








7 kommentarer:

Mam sa...

Racet var ju en jättekul grej. Folk som betalt var ju alldeles vilda att delas lilla kryp skulle vinna.

Channal sa...

Vilka fantastiska bilder! Älskar ljuset! Ljuvliga skatter... och crabbrace, vad kul! Vilken semester!

Finns vackra skatter i Nice... älskar de grå runda stenarna med en vit rand! Finns bara där... unikt! Har några stycken här hemma!

Stor KRAM Anna

Martina sa...

Mam-
Haha, ja och de stackars sma kräftorna har ingen aning om vad som pagar!
Kramar

Channal-
Tack!
Jag har aldrig tänkt pa att sana där stenar bara finns här, men sa är det kanske?!
Kramar

Liz sa...

Fantastiska bilder vannen! Ser helt underbart ut. San underbart ren och fin sand, inte massa "skrap" som tang, och annat som vagorna drar in, bara ett par snackor har och dar..perfekt!

Haha, jag ar nog som dig. Slemmiga djur ar inte nagot jag behover ta i. Tycker tom att det ar lite "ackligt" att ta i en fisk innan den ar fileead..:)

Stor kram,

Martina sa...

Liz-
Tack!
Ja, bade vattnet och stränderna är fantastiska pa Maldiverna!

Nej usch, slemmiga djur det är verkligen inget för mig.
Kramar

Annika sa...

TOTALT underbart.
O gud vad härligt.
OCH vilka vackra bilder!!!
ÅÅÅÅ...
Kramar!!

Martina sa...

Annika-
Ja, som jag redan sagt tidigare; det är paradiset pa jorden!
Kramar